Balkanima i 2013. godine u Nišu

Retrospektiva desetog po redu, izdanja Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA održala se 18. i 19. oktobra 2013. u bioskopu Kupina u Nišu. Ovogodišnji festival predstavljao je omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku, osnivaču i umetničkom direktoru BALKANIME. Predstavljena su najznačajnija ostvarenja ovog autora animiranih filmova, koji je ceo život posvetio razvoju animacije u Srbiji i Evropi.

U okviru glavnog programa BALKANIME 2013 biće prikazano 130 filmova iz 28 evropskih zemalja, koje je izabrala selekciona komisija u sastavu: Nebojša Petrović, illustrator i animator iz Beograda, Igor Kekeljević animator iz Novog Sada i Mirela Srebrić, animator iz Beograda. Članovi žirija glavnog takmičarskog programa bili su: Milorad Krstić (multimedijalni umetnik iz Mađarske), Marek Skrobecki (lutka animator iz Poljske) i Rolf Bächler (animator i profesor animacije iz Švajcarske).

Broj gledalaca je bio impresivan, a organizatori su im u dve večeri ponudili priliku da vide odabrane i nagrađene filmove sa ovogodišnje Balkanime. Gosti ovogodišnje Balkanime bili su Milan Milosavljević, glavni organizator festivala, Snežana Trstenjak, profesor Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu i njena dva studenta Aljoša Sologub i Milan Manestar.



Predhodna strana