O Studiju crtanog filma 98


Tradicija

Jedan od prvih animatora u našoj zemlji bio je Miroljub Stošić, poznati niški fotograf i filmski snimatelj iz perioda za vreme i posle Drugog svetskog rata. On je imao animiranu špicu svog studija, a sačuvan je i njegov pokušaj da napravi kratak animirani film o jednom pecarošu i ribici. Stošićeva kamera koju je nasledio od svog majstora Sotira Nedeljkovića, vodi poreklo od braće Limijer iz 1896. godine (redni broj 335) i sa ponosom se čuva u arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu kao najvredniji eksponat. Mesto Miroljuba Stošića u našoj filmskoj istoriografiji još uvek nije na pravi način sagledano.

SCF 98

SCF 98 osnovan je u Nišu 2001. godine i jedina je producentska kuća na 230km od Beograda koja se bavi izradom klasičnog crtanog filma. Njene delatnosti su:

  • Kinematografska i video proizvodnja (zapis u elektronskom obliku),
  • Kinematografska i video distribucija,
  • Umetničko stvaralaštvo,
  • Reklama i propaganda.
Ekipa

Autorska ekipa je raznorodna i čine je mladi autori i autori koji već imaju bogato iskustvo u radu.
Zoran Stefanović, glavni animator, se više od dve decenije bavi animacijom. U početku u saradnji sa animatorima u "Zastava filmu" iz Beograda a kasnije samostalno, prošao je sve faze u animaciji, od klasične - na folijama, do najnovije - uz pomoć računara.

"Kroz ruke" Slobodana Miloševića, koji se više od deset godina bavi ovim poslom, prošli su svi filmovi u produkciji SCF 98. On je glavni montažer u ekipi.

Dejan Dabić je urednik Filmskog programa Niškog kulturnog centra. Dugogodišnji je urednik Filmskog programa gradske Niške televizije, na kojoj je uradio više stotina emisija o filmu. Već deset godina je jedan od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i član nacionalne sekcije FIPRESCI.

Za muziku u filmovima je zadužen Bratislav - Bata Zlatković, nekadašnji član popularne grupe "Galija", profesionalni muzičar i profesor na niškoj Akademioji umetnosti.

Sanja Lazetić se pridružila ekipi kao scenarista učešćem u projektu "Konstantin Veliki". Bavi se pisanjem od ranih tinejdžerskih dana. Objavljivala je priče u lokalnoj periodici i dobitnik je jedne od nagrada "Stevan Sremac".

Dragan Tričković - Pop glumac je u Pozorištu lutaka i već je imao iskustva u radu na animaciji sa lutkama i pozajmljivanju glasa.

Marina Živković je profesionalni slikar i izradila je pozadine za projekat u pripremi, dugometražni crtani film Konstantin Veliki.

Predrag Stamenković je završio Akademiju umetnosti u Nišu, a do sada je sa uspehom sarađivao u okviru radionica crtanog filma i radu na dečjim filmovima, a jedan je i od koautora knjige NA TALASIMA ANIMACIJE.