NAŠA KNJIGA


Članovi Studija crtanog filma 98: Zoran Stefanović, Slobodan Milošević, Dejan Dabić i Predrag Stamenković, objavili su 2006. godine knjigu NA TALASIMA ANIMACIJE. Budući da su članovi Studija istovremeno i članovi ASIFA-e, imali su obavezu da dodatno popularizuju animaciju i neka od svojih iskustava prenesu mlađima animatorima.

Objavljivanje knjige NA TALASIMA ANIMACIJE bio je nepretenciozni pokušaj da se svima koje animacija interesuje, pokaže na koji način je moguće primeniti dostignuća moderne tehnologije u praktičnom radu. To je samo polazište za jedno još ozbiljnije bavljenje animacijom kako njih samih, tako i drugih autora.

Knjiga obuhvata istorijski deo koji govori o nastanku animacije i najznačajnijim animatorima i producentskim kućama, ali je težište na praktičnim uputstvima sa konkretnim primerima (u tu svrhu, postavljen je i storibord jednog od filmova proizvedenih u okviru studija VEŠTINA ČITANJA). Tu su obrađeni i osnovni pojmovi iz teorije i estetike filma, pa je ovo dragocena knjiga i onima koji se ne bave samo fenomenom filmske animacije.